Checklist: Is jouw auto klaar voor het najaar?

19-10-2020 13:36
Checklist: Is jouw auto klaar voor het najaar?-2020-10-19 13:36:51

Bladeren op de weg, regen, een laagstaande zon: is jouw auto hier op voorbereid?

Met dat ellendige herfstweer en koude winterweer kun je je auto niet dankbaar genoeg zijn. Maar heb je al gecheckt of jouw auto klaar is voor het najaar? Je wil natuurlijk niet onverwachts stil komen te staan of noodgedwongen toch een koude fietstocht moeten maken. Loop daarom vooral even deze najaarschecklist na. Voorkomen is ten slotte beter dan repareren.

 

✅ Schone voorruit

Dacht je dat je voorruit schoon was, blijkt er met die laagstaande zon toch behoorlijk veel vuil op te zitten! Zorg dus dat jouw ruit goed schoon is voor beter zicht op de weg, van buiten én van binnen. Check ook of je ruitenwissers nog up-to-date zijn. Vooral als jouw ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken, is het verstandig om het even na te kijken. Vervang ze óf maak ze eens goed schoon. Dat doet vaak ook wonderen.

Zorg er daarnaast voor dat je altijd een zonnebril in je auto hebt liggen. De laagstaande najaarszon kan je zicht behoorlijk beperken.

 

✅ Bandenspanning

Een verkeerde bandenspanning kan heel gevaarlijk zijn! Met een te lage of hoge bandenspanning  heb je minder grip, een slechtere wegligging en een grotere kans op klapbanden. Meet de spanning op bij een tankstation of koop zelf een meter. Voor een lege auto is 2.1 bar ideaal en voor een volgeladen auto 2.7 bar het meest geschikt. Ons advies: Pomp de banden op tot een druk van 2.5 bar. Dit kun je bij de meeste tankstations doen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon even bij ons langskomen. Check ook meteen even het profiel van de banden. Afgesleten banden zijn namelijk gevaarlijk bij zware regenval.

Het is ook geen slecht idee om in de herfst alvast over te gaan op winterbanden!

 

✅ Vloeistoffen

Controleer of je nog voldoende olie, koelvloeistof, remolie en ruitenwisservloeistof hebt. Liever nu alvast checken dan op een onmogelijk moment met een brandend lampje komen te staan!

 

✅ Remmen en lichten

Maak even een rondje om je remmen en lichten te controleren en laat iemand buiten de auto de remlichten checken. Twijfel je over de remmen? Kom dan vooral even langs! Door neerslag en bladeren is je remweg in het najaar vaak langer. Het testen van de remmen van een voertuig doen we op de remmentestbank. Hiermee maken we een diagnose van het remsysteem. Dit maakt een dynamische en onafhankelijke meting van de remkracht van de voertuigwielen. Hiermee wordt de realistische waarde van de remkracht gemeten zoals het voertuig deze overbrengt op het wegdek.

 

✅ Pechtas

Ai, soms is pech onderweg onvermijdelijk. Zorg daarom altijd dat je een pechtas achterin hebt liggen met gereedschap, een gevarendriehoek, een hesje, reservelampjes, een sleepkabel en een startkabel. Als je een reserveband hebt, leg dan ook een kruissleutel en een krik achterin.

Ken je onze mobiliteitsgarantie al? Voor slechts €39,95 per jaar bieden wij mobiliteitsgarantie, wat gratis pechhulp inhoudt. Bij pech zorgen wij binnen heel Europa gratis voor vervangend vervoer en zelfs voor een eventuele overnachting in het buitenland. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Zo. Check, check, dubbelcheck: klaar voor het najaar! Ben je na deze check nog niet 100% zeker of jouw auto klaar is voor het najaar? Maak dan vooral een afspraak, wij lopen jouw auto graag nog eens na op veiligheid!